انواع گسکت

انواع گسکت | گسکت چیست ؟ (Gasket)

 

گسکت نوعی درزبند مکانیکی است که از نشت سیال یا هوا از بین دو فلنج متصل به هم جلوگیری می کند. گسکت ها از موادی همچون لاستیک، کاغذ، چوب پنبه، مس و فوم ساخته می شوند. در بیشتر سیستم های لوله کشی صنایع مختلف با توجه به فشار و خاصیت سیال جاری در آن سیستم، از گسکت ها به عنوان عنصری بسیار مهم استفاده می کنند.

در بعضی از صنایع که سیال حساس و یا خطرناک در خطوط لوله کشی آن ها جاری است، نشتی آن می تواند بسیار خطرناک و مضر واقع شود. به همین دلیل گسکت ها را عناصر اساسی سیستم های لوله کشی می نامند.

علاوه بر اینکه گسکت ها موجب می شوند سیالات نشت نکنند، از س ساییده شدن سطح دو فلنج متصل به هم نیز جلوگیری می کنند.

 

برای خرید گسکت در اصفهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت تماس بگیرید.

انواع گسکت

به طور کلی گسکت ها از لحاظ جنس، کاربرد، شکل ظاهری و عملکردی که دارند و با توجه به نوع اتصال، به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند. انواع گسکت ها از نظر جنس عبارتند از:

  • گسکت فلزی
  • گسکت نیمه فلزی
  • گسکت غیر فلزی
  • گسکت فلزی:

برای ساختن گسکت های فلزی از آهن نرم، فولاد کم کربن، استیل ضد زنگ و مونل و اینکونل استفاده می کنند. این مدل از گسکت ها هم مقاومت بسیار بالا و هم قیمت زیادی دارند.

  • ویژگی های مهم گسکت فلزی

  1. عدم نفوذپذیری: این نوع گسکت بعد از اتصال و براساس فشارهای داخلی و خارجی که وجود دارد، تغییر حالت نمی دهد و متراکم نمی شود و در نتیجه از نشست جلوگیری می کند.
  2. تراکم پذیری مناسب: نیاز است که تراکم لازم پس از فشار، از سمت واشر فراهم شود تا در صورت بروز نقص ها، اتصالات آن آسیب نبیند.
  3. مقاومت بالا در برابر نازک شدن: گسکت فلزی در زمان اعمال نیرو و دما ضخامت خود را از دست نمی دهد و در نهایت این موضوع باعث می شود که فضای بین اتصالات باز شده و پیچ ها شل نشوند. این ویژگی از بروز نشت کردن سیالات جلوگیری می کند.
  4. انعطاف پذیری بالا: از دیگر ویژگی های خوب گسکت های فلزی انعطاف پذیری بسیار بالای آنهاست؛ هرچند که اتصالات در محل گسکت ها ثابت هستند اما اگر تحت تاثیر دما و فشار قرار بگیرند، حرکت ایجاد می کنند. در حقیقت کیفیت گسکت های فلزی باید بتواند این حرکات را جبران کند.
  5. مقاومت شیمیایی بالا: از دیگر ویژگی های گسکت فلزی این است که باید در برابر تاثیرات مواد شیمیایی مقاومت بالایی از خود نشان دهد و همینطور در برابر خورندگی این مواد نیز محفوظ باشد.
  6. مقاومت در برابر حرارت: اثرات دمای زیاد و دمای کم، باید توسط واشر ارزیابی شود و دمای جوی خارجی و داخلی را مورد پوشش قرار دهد.
  7. تعویض گسکت جنس فلزی بسیار آسان است و این موضوع هزینه ها را به حداقل می رساند و همینطور این واشرها به صورتی طراحی شده اند که باعث خوردگی فلنج ها نمی شوند.
  • انواع گسکت فلزی:

  • گسکت رینگی
  • گسکت رینگی نوع R
  • گسکت رینگی نوع RX
  • گسکت رینگی نوع BX
  • گسکت نیمه فلزی:

گسکت های نیمه فلزی از هر فلزی که بصورت استریپ نازک یا ورق نازک باشد، می توان تهیه کرد و در ضمن این فلزها باید قابلیت جوش دادن هم داشته باشند. به همین دلیل با انتخاب درست متریال فیلر و متریال فلز که در ساخت گسکت های نیمه فلزی به کار می روند، این گسکت ها قابلیت مقاومت در برابر انواع خوردگی ها و همچنین تحمل طیف وسیع و کاملی از دما را از خود نشان می دهند.

  • ویژگی های گسکت نیمه فلزی:

  1. بدلیل استفاده از چندین حلقه متوالی از نوار فلزی كه همراه با نوار میانی یا همان فیلر پیچیده می شود، واشرهای اسپیرال یا نیمه فلزی قابلیت آب بندی بسیار زیادی دارند.
  2. اگر جنس مناسبی را برای نوار فلزی و نوار فیلر انتخاب کنید، واشر اسپیرال همه كاربردهای صنعتی تا فشار 200 bar و محدوده حرارتی 200- تا 1000 درجه سانتیگراد و انواع محیط های شیمیایی را تحمل می کند و آن را پوشش می دهد.
  3. بر حسب شرایط محیطی نصب واشر شامل دما و فشار، نوار فلزی از جنس فولادهای ضد زنگ، مس، نیكل و یا تیتانیوم انتخاب و استفاده می شود. نوار فیلر هم بر اساس نیاز از جنس گرافیت، تفلون، سرامیك و یا مواد نسوز انتخاب و مورد استفاده قرار می گیرد.
  4. بدلیل قابلیت ارتجاعی مناسب، واشرهای اسپیرال در برابر ارتعاش، شوک حرارتی و شوک فشار از خود مقاومت بسیار زیادب نشان می دهند.
  5. نصب بسیار راحت یكی از ویژگی های مهم گسکت های غر فلزی است. و همچنین استفاده از چسب در هنگام مونتاژ این واشرها، تعویض و جایگزینی واشرهای اسپیرال بسیار آسان می باشد. واشرهای اسپیرال به هیچ عنوان اثر تخریبی بر روی سطوح فلنج ها ندارند.
  • انواع گسکت نیمه فلزی:

  • گسکت یا واشر ژاکتی
  • گسکت گرافیتی لبه دار
  • گست یا واشر شانه ای
  • گسکت غیرفلزی:

گسگت غیر فلزی از مواد انعطاف پذیری ساخته می ‌شوند که در بعضی موارد از کامپوزیت‌های فلزی و غیرفلزی به عنوان تقویت‌ کننده یا مواد پرکننده نیز در ترکیبات ساخت آن استفاده می کنند. بیشترین موادی که در تولید این گسکت ها استفاده می شود، گرافیت، لاستیک، تفلون و PTFE می باشند. این نوع از گسکت‌ ها برای کاربردهای سطح صاف با فشار کم بسیار مناسب است. گسگت های غیرفلزی می توانند به راحتی با پیچ و مهره و با کشش کم به فلنج ها متصل شوند.

انواع گسکت غیر فلزی:

  • گسکت آرامید فایبر
  • گسکت الاستومر
  • گسکت فایبر گلاس

 

  • گسکت آرامید فایبر:

گسکت آرامید از یک فیبر جامد آرامید با مقاومت بسیار زیاد در برابر تنش و با استفاده از الیاف NBR ساخته می شود. الیاف آرامید مولکول های به هم پیوسته زنجیری شکل دارند. مولکول های این الیاف با پیوند هیدروژنی بسیار قوی به یکدیگر وصل شده اند که موجب انتقال فشار مکانیکی می شوند.

مزایای گسکت آرامید فایبر:
  1. استحکام بالا
  2. مقاوم در برابر سایش
  3. مقاوم در برابر حلال های آلی
  4. دارای نقطه ذوب پایین

گسکت الاستومر:

گسکت الاستومر از یک ماده پایه ای الاستومر سیلیکون مانند الیاف سیلیکون، اسفنج سیلیکون یا پودر سیلیکون تشکیل شده است. این نوع گسکت ها باعث ایجاد اتصال قوی میان دو سطح می شود. با قرار گیری میان دو فلنج و سفت شدن اتصال دهنده های فلنج، آب بندی بسیار مناسبی ایجاد می کند. جنس اینگونه گسکت ها به صورتی است که با فشرده شدن میان فلنج به گسکت ها آسیب نمی رسد و در صورتی که نیاز به باز شدن باشد، به حالت اولیه خود باز می گردند. مهم ترین ویژگی ای نوع گسکت رسانش گرمایی و الکتریکی آن است.

گسکت فایبر گلاس:

گسکت فایبر گلاس از مواد سیلیکونی معدنی  همراه با الیاف شیشه ساخته می شوند که مقاومت بسیار بالا و مقاومت شیمیایی متوسط دارد. این گسکت مناسب برای کاربردهای دمای بالا می باشد.

مزایای گسکت فایبر گلاس:
  1. مقاوم در دمای بالا
  2. عایق حرارتی
  3. عایق آتش سوزی و اشتعال
  4. مقاوم در برابر خوردگی
  5. استحکام بالا

نکات مهم در انتخاب گسکت خوب چیست؟

گسکت ها نقش بسیار مهمی در خطوط لوله کشی دارند و براساس جنس و ظاهر دسته بندی می شوند. انواع گسکت براساس ظاهر شامل گسکت تخت، گسکت رینگی، گسکت اسپیرال وند (حلزونی) و گسکت پوشش فلزی می توان تقسیم بندی کرد. نحوه انتخاب صحیح آن ها علاوه بر افزایش طول عمر سیستم لوله کشی، از ایجاد خسارت های سنگین و حتی جبران ناپذیر جلوگیری می کند. این نکات عبارتند از:

  • دما: دمای سیال جاری در خطوط لوله کشی، از عوامل مهم و تعیین کننده در انتخاب گسکت ها یا واشرها است. اگر گسکت های انتخاب شده و دمای سیال با یکدیگر همخوانی نداشته باشد، عملکرد سیستم آن دچار مشکل می شود.
  • مقاومت در برابر خوردگی: گسکت ها باید در برابر خوردگی شیمیایی از خود مقاومت نشان دهند و بر اثر گذر زمان دچار خوردگی شیمیایی نشوند. علاوه بر این که واشر ها باید در برابر خوردگی مقاوم باشند، جنس آن ها نباید طوری باشد که موجب خوردگی فلنج ها شوند.
  • امکان تعویض آسان: واشرها وگسکت ها باید به صورتی ساخته شوند که بعد از اینکه عمر مفیدشان به پایان رسید، به سادگی بتوان آن ها را از سیستم جدا و تعویض کرد.
  • عدم نازک شدن: جنس گسکت ها نباید به شکلی باشد که تحت فشار بین دو فلنج، نازک شده و در نهایت از بین بروند.
  • تراکم پذیری: یکی از مهم ترین و اساسی ترین ویژگی گسکت ها، قابلیت تراکم پذیری آن ها در برابر فشار است. تراکم پذیری یعنی این که تحت فشار بین دو فلنج به صورت کامل متراکم شود و از نشت سیالات جلوگیری کند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر، استعلام قیمت و خرید اورینگ در اصفهان و سراسر ایران با کارشناسان ما تماس بگیرید.

صنایع لاستیک سازی ماهان صنعت، تولیدکننده گسکت در اصفهان و تمامی محصولات صنعتی لاستیکی آماده پاسخگویی به مشتریان عزیزان است.

03133686571-09136854152