کوپلینگ چیست ؟
کوپلینگ چیست ؟ کوپلینگ یک المان تمام مکانیکی می باشد که دو محور شفت را به یکدیگر بصورت دقیق وصل می کند تا از این طریق، گشتاور از یک شفت به دیگری منتقل بشود. تفاوتهای زیادی بین انواع کوپلینگ ها وجود خواهد داشت که برای درک بهتر این تفاوتها باید ول آنها را دستهبندی بکنیم. به همین علت، در این مقاله به بررسی وظایف کوپلینگها و انواع آنها میپردازیم و دستهبندیهای مختلف این المانهای مکانیکی را به خوبی برایتان شرح می دهیم.
انواع کوپلینگ چیست ؟
برای آشنایی بیشتر با کوپلینگها در مقاله کوپلینگ چیست بیان میشود که باید آنها را دستهبندی کنیم. کوپلینگها را میتوانیم به دو نوع «صلب» (Rigid) و «انعطافپذیر» (Flexible) تقسیمبندی کنیم که در ادامه به توضیح آنها مفصل خواهیم پرداخت.
تعریف دقیقی از کوپلینگ صلب:
این نوع از کوپلینگها، انتقال گشتاور را به بهترین وجه خود انجام میدهند که معمولا به صورت «فلنج» (Flange) یا طوقههای طویل وجود خواهند داشت. البته این نوع کوپلینگهای صلب تنها وقتی قابل استفاده می باشند که هر دو شفت، به طور دقیق با یکدیگر کاملا همراستا باشند. همچنین، کوپلینگهای صلب نیازی به روانکاری اصلا ندارند.
تعریف دقیقی از کوپلینگ انعطاف پذیر:
این نوع از کوپلینگها نیز گشتاور را بدون هیچ لغزشی آن را منتقل میکنند و زمانی مورد استفاده قرار گرفته می شوند که دو شفت در یک راستا اصلا نباشند. این نوع از کوپلینگها را میتوانیم بسته به نوع اصلاح عدم انطباق شفتها، به دو دسته ی دیگر تقسیم بندی نماییم، یعنی کوپلینگهایی که از خمش در یک یا چند جزء خود به خوبی بهره میبرند یا کوپلینگهایی که از حالت کشویی در اجزای خود کمکی میگیرند.
بعضی از انواع کوپلینگ ها نیز از هر دو روش در طراحی خود قابل استفاده می باشند برای کاهش خوردگی کوپلینگهایی که از حالت کشویی بهره میبرند باید از روشهای روغنکاری فراوانی کمک گرفته شود.
بیشتر بخوانید مقاله کوپلینگ چیست : اورینگ چیست ؟
برای استعلام قیمت و خرید کوپلینگ در اصفهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.
انواع کوپلینگ چیست و بسته به نوع آنها کاربردی که دارند را بیان کنید؟
کوپلینگها در دو دسته اصلی به صورت «انعطاف ماده» (Material Flexing) و «انعطاف مکانیکی» (Mechanical Flexing) مورد دستهبندی قرار می گیرند، انواع انعطاف ماده، این انعطاف را از کشش یا فشار ماده ارتجاعی همچون لاستیک یا صفحههای فلزی بدست خواهند آورد. انعطاف مکانیکی کوپلینگ ها نیز همراستا نبودن شفتها را به کمک حرکات کشویی، لغزشی یا دوار به خوبی جبران میکند.
کوپلینگ های انعطافی:
کوپلینگهای انعطافی ماده به طور معمولی نیازی به روغنکاری اصلا ندارند و تحت «برش» (Shear) و فشار به خوبی عمل می نمایند و میتوانند در شرایط عدم انطباق شفتها به صورت زاویهای، موازی و محوری کارکرد مفیدی داشته باشند. از نمونههای این نوع کوپلینگها میتوان به موارد زیر اشاره کنیم که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
- آروارهای (Jaw) یا «فکی»
- غلاف (Sleeve)
- تایری» (Tire) یا لاستیکی»
- صفحهای» (Disc) یا دیسکی»
- دیافراگمی (Diaphragm)
کوپلینگ آروارهای:
این کوپلینگ، که نمونه ای از انواع کوپلینک ها می باشد. گشتاور وارده را از طریق فشرده شدن یک قطعه الاستومری موسوم به عنکبوتی (Spider) کاملا بدون عیب و نقص منتقل میکند. این قطعه میانی، بین دو آرواره درگیر دو طرف کوپلینگ قرار میگیرند. از این قطعه به منظور کاهش ارتعاشات به ویژه در دستگاههایی با گشتاور بسیار پایین استفاده میشود.
کوپلینگ غلافی:
این وسیله ی کاربردی، گشتاور پایین تا متوسط را به کمک غلاف و توپی نر و ماده انتقال می دهد. ماده رابط میانی، الاستومری از جنس «EPDM»، نئوپرن یا «Hytrel» است که برای اصلاح عدم انطباق شفت و کمتر کردن ارتعاش و حرکت طولی شفتها در گشتاورهای پایین تا متوسط مورد استفاده قرار گرفته شود.
کوپلینگ تایری:
این نوع از کوپلینگ ها، المانیکی باشد از جنس پلیاورتان یا رابر دارد که بین دو توپی قرار گرفته می شود. به کمک این کوپلینگهای تایری میتوانیم ضربات و ارتعاش را کاهش می دهد و در شفتهای غیر همراستا از آنها استفاده می شود نصب این کوپلینگها بسیار آسان و ساده می باشد و نیازی به جابجایی توپیها یا سایر اتصالات اصلا ندارد. همچنین، در گشتاورهای مختلف و سرعتهای متوسط تا بالا میتوان از آنها بهره مند شد.
کوپلینگ صفحه ای یا دیسکی:
اساس کار کوپلینگهای دیسکی یا صفحا ای بر اساس انتقال گشتاور به کمک یک صفحه، دیسک می باشد. این کوپلینگها به طور معمول شامل دو توپی، دو دیسک و یک عضو جداکننده میانی می باشد که در سرعتهای بالا میتوانیم از آنها استفاده کنیم که هیچ «پسزنی» (Backlash) یا «لقی» هم در آنها اصلا دیده نخواهد شد و حرکات طولی شفتها نیز محدود می باشد.
کوپلینگ دیافراگمی:
کوپلینگهای دیافراگمی از یک یا چند صفحه یا دیافراگم استفاده میشود تا گشتاور از بخش خارجی صفحه انعطافپذیر به بخش داخلی را منتقل کند و از آنجا و از طریق یک جداکننده به بخش خارجی صفحه خارجی در طرف مقابل انتقال پیدا می کند. در صورت همراستا نبودن شفتها، انحراف قطر خارجی دیافراگم، متناسب با قطر داخلی دیافراگم خواهد شد. از این نوع کوپلینگها در گشتاور و سرعت بالا بهره میگیرند.
انوع کوپلینگ های مکانیکی را نام ببرید؟
در ادامه این مطلب سعی داریم انواع کوپلینگهای مکانیکی را مورد بررسی قرار بدهیم که بیشتر آنها نیاز به روغنکاری بسیاری دارند. با وجود اینکه کوپلینگهای مختلفی وجود خواند داشت که از روغنها بهره میبرند، سه نوع طراحی مختلف را میتوان در آنها پیدا کنیم:
- دندهای
- زنجیری
- رشتهای
معرفی کوپلینگ دنده ای:
این نوع از کوپلینگها شامل پنج جز اصلی یعنی ۲ «توپی» (Hub)، دو «غلاف» (Sleeves) و در برخی موارد یک «جداکننده» (Spacer) تشکیل شدهاند که این اجزا (به غیر از جداکننده) در تصویر زیر آورده شده است. البته قطعات دیگری همچون «واشر فنری» (Lock Washer)، «واشر آببند» (Seal) و همچنین مهرهها از جمله اجزای سازنده کوپلینگهای دندهای به شمار می روند.
معرفی کوپلینگ زنجیری:
کوپلینگهای زنجیری» (Chain Couplings) تنها از سه جزء یعنی دو خورشیدی و یک زنجیر کوتاه دو ردیفی تشکیل شدهاست. از کوپلینگهای زنجیری در سرعتهای بسیار پایین بهره میگیرند اما برای سرعتهای بالا میتوان از پوشش پلاستیکی یا فلزی استفاده کنیم تا روانکاری نیز صورت کاملا بگیرد.
وظایف کوپلینگ چیست ؟
نقش و وظایف کوپلینگ را میتوانیم در موارد زیر خلاصه نماییم:
- انتقال قدرت از یک محور (محور محرک) به محور دیگر (محور متحرک) را منتقل می کند.
- جذب خطاهای ناشی از همراستا نبودن محورها را شناسایی می کند.
- جذب ارتعاشات را انجام می دهد.
- عدم انتقال حرارت را تضمین می کند.
مقالات مرتبط:
محصولات مرتبط