کوپلینگ پمپ چیست ؟

فهرست مطالب

کوپلینگ پمپ چیست ؟

در مقاله کوپلینگ پمپ چیست ؟ شما درباره ی کوپلینگ پمپ اطلاعاتی را کسب می نمایید؛ کوپلینگ یک المان کاملا  مکانیکی می باشد که دو محور یا همان (شفت) را به یکدیگر متصل می‌ نماید تا از این طریق، گشتاور از یک شفت یا محور به دیگری منتقل گردد. تفاوت‌های بسیار زیادی بین انواع کوپلینگ ها وجود خواهد داشت که برای درک بسیار بهتر این تفاوت‌ها باید آن‌ها را دسته‌بندی نماییم.

به همین علت، در این مطلب به بررسی وظایف کوپلینگ‌ها و انواع ‌آن‌ها خواهیم پرداخت و دسته‌بندی‌های مختلف این المان‌های مکانیکی را نیز شفاف سازی می نماییم. در واقع کوپلینگ پمپ قطعه‌ای می باشد که برای اتصال دو شفت یا محور به یکدیگر استفاده ی بسیار زیادی می‌شود، یکی از موارد استفاده آن در راه‌آهن می باشد، زمانیکه می‌خواهند دو ریل را را به یکدیگر متصل نمایند حال بهتر درک کردید این قطعه ی بسیار کاربردی را؟! و اما برسیم به کوپلینگ پمپ…

تعریف کوپلینگ پمپ عبارت است از: پمپ هایی گریز از مرکز به استثنای پمپ های یکسره که شافت دستگاه وموتور در آن ها یکسان می باشد به الکترو موتور متحرک خود به وسیله ی کوپلینگ متصل خواهند شد، کوپلینگ ها حرکت دورانی الکتروموتور را به شافت پمپ منتقل می نمایند و باعث و بانی چرخش شفت و پروانه خواهند شد قبل از اتصال کوپلینگ دستگاه و الکتروموتور باید از هم محوری شفت و الکتروموتور را مورد بررسی قرار دهید.

باید بدانید در تمامی صنایع باید برای انتقال گشتاور و قدرت از یک موتور به موتور بوسله ی کوپلینگ ها صورت می گیرد؛ به علت تنوع بسیار زیاد انواع مدل های کوپلینگ، هر کدام از این کوپلینگ ها کارایی منحصر به فردی را دارا می باشند.

بیشتر بخوانید مقاله کوپلینگ پمپ چیست ؟ : تولید کننده کوپلینگ در اصفهان

برای استعلام قیمت و خرید اورینگ لاستیکی و دیافراگم لاستیکی در اصقهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.

دلایل هم راستا نبودن محور پمپ ها در کوپلینگ پمپ عبارت است از:

  • عدم هم راستایی به صورت جابه جایی محوری می باشد؛. اگر صفحات کوپلینگ دستگاه و الکتروموتور بسیار موازی هم بوده باشند اما محور شافت ها در یک ارتفاع قرار نگیرند این اتفاق بوجود می آید.
  • عدم هم راستایی زاویه ای این حالت موقعی به وقوع خواهد پیوست؛ که محور هر دو شفت در یک ارتفاع و پوزیشنی را باید دارا باشند اما فاصله بین صفحات کوپلینگ از بالا به پایین به شدت متفاوت می باشد.

انواع کوپلینگ پمپ چیست ؟

  1. کوپلینگ های  سول یا ریجیک کوپلینگ
  2. کوپلینگ های انعطاف پذیر یا فلکسبیل کوپلینگ

دو نوع کوپلینگ پمپ  در بازار وجود دارد : یک نوع از آن از دو فلنچ سخت تشکیل شده می باشند که اولی روی شفتی کاملا محرک و دیگری روی شفت پمپ نصب می گردد و به وسیله پیچ و مهره به هم بسته خواهند شد نوع دیگر از دو نیم استوانه تشکیل شده می باشد که روی هم قرار خواهند گرفت و به وسیله پیچ و مهره به هم متصل می گردند، انتقال گشتاور از شفت موتور به شفت پمپ با استفاده از خارهایی بسیار معمولی انجام می گیرد.

علت تنوع زیاد در انواع کوپلینگ پمپ چیست ؟

کوپلینگ پمپ یکی از انواع کوپلینگ در صنعت سازه ها می باشد علت تولید انواع مختلفی از کوپلینک مشکلاتی  می باشد که در عمل برای برقراری ارتباط بین دو محور به وجود آمده است که موجب می شود تا انواع مختلفی از کوپلینگ ها برای حل این مشکلات، طراحی شده و به بازار عرضه شوند.

انحراف محوری (Axial misalignment): این مشکلی اساسی بیشتر دیده شده می باشد؛ این مشکل در اکثر کوپلینگ ها به علت تغییرات دمایی محور و در نتیجه انقباض و انبساط طولی آن پدید می آید و
خوشبختانه اکثر کوپلینگ ها توانایی تحمل و خنثی سازی این مشکل را دارا می باشند.

انحراف شعاعی (Radial misalignment): انحراف شعاعی به این شکل می باشد که محورها در یک امتداد نیستند و ریا در حین عملکرد با توجه با شرایط کاری که وجود خواهد داشت، محورها در جهت شعاعشان نسبت به یکدیگر فاصله ی بسیار زیاد ی بگیرند. بزرگترین مشکلی که می تواند کوپلینگ ها را دچار اشکال نماید همین انحراف شعاعی می باشد به این علت که تعداد کمی از کوپلینگ ها می توانند بر این مشکل غلبه نمایند.

انحراف زاویه ای (Angular misalignment): اگر محور کوپلینگ ها نسبت به یکدیگر دارای زاویه ای متوسط یا حت یکم نیز بوده باشد (و یا در حین کار این انحراف به وجود آید) این پدیده را اینگونه می نامیم: کوپلینگ انحراف زاویه ای دارد چنان که مشاهده می نمایید کوپلینگ های بسیار زیادی با مدل ها و اندازه بسیار مختلف برای حل این مشکلاتی که نام بردیم تولید خواهندشد ولی هرچقدر انحراف زاویه ای بسیار بیشتر باشد اتلاف انرژی انتقالی بین دو کوپلینگ به شدت افزایش می یابد.

کوپلینگ پمپ انعطاف پذیر یا فلکسبیل کوپلینگ

در این نمونه از کوپلینگ پمپ علاوه بر انتقال گشتاور وظیفه ی سازگار نمودن نا هم راستایی محورها را به عهده خواهد گرفت، نا هم راستایی شفت ها به علت تغییر بار، تغییر دما ، استارت ناگهانی ، یا توقف سریع به وجود خواهند آمد؛ کوپلینگ های انعطاف پذیر خود به دو دسته تقسیم بندی خواهند شد که از قرار زیر می باشد:

کوپلینگ های انعطاف پذیر مکانیکی: به کوپلینگ هایی این نام را داده اند که انعطاف پذیری آن ها به خاطر ساختمان مکانیکی آن ها است. این نوع کوپلینگ بر روی شفت پمپ و موتور دو توپی نصب خواهد شد که لبه های آن دندانه دار می باشند، این دندانه ها به وسیله یک بوش که می تواند یک تکه یا دو تکه را در بر بگیرند و دارای دندانه های داخلی می باشد که پوشانده خواهند شد، دندانه های چرخ دنده ها با دنده های داخلی بوش درگیر شده و انتقال گشتاور صورت خواهد گرفت. اتصال این دو بوش به واسطه اسپیسر می باشد و برای پمپ هایی بسیار متوسط یا بزرگ با توجه به نوع  استفاده و کیفیت روانکاری بعد از یک تا دوسال نیاز به روغن کاری را نیازمند است از این نوع کوپلینگ ها بین ۳ الی ۵ سال و برخی اوقات بین ۵ تا ۱۰ سال بدون احتیاج به تعمیرات است، بدون نگرانی مورد استفاده ی بسیار زیادی قرار خواهد گرفت در صورتی که بوش پلاستیکی باشد هم احتیاج به روغن کاری را هرگز ندارد.

کوپلینگ انعطاف پذیر فنری: از دو توپی می باشد که روی آن شیار ها افقی وجود خواهد داشت. یکی از آنها روی شافت کوپلینگ پمپ  و دیگری نیز بر روی شافت الکتروموتور قرار خواهد گرفت. این دو توپ با فنر به یکدیگر وصل خواهند شد؛ فنر روی شیار ها قرار می گیرد و کوپلدر واقع به وسیله ی همین فنر از شافت موتور به شافت پمپ انتقال خواهند داد.

متالیک دیس کوپلینگ در کوپلینگ پمپ چیست ؟

متالیک دیس نیز گشتاور را به وسیله نیروی کششی ایجاد شده بین پیچ های کوپلینگ پمپ و الکتروموتور انتقال خواهد داد با استفاده از خاصیت انعطاف پذیری که از تغییر طول موادی بین پیچ هاست بدست خواهد آمد، هم محوری صورت می گیرد. این کوپلینگ ها این توانایی را دارند که کاملا از جنس فلز باشند و نیازی به روغن کاری را ندارند؛ دیسک ها در کوپلینگ پمپ بسیار یکپارچه و پوسته ای هستند اما میتوانند چند تکه هم باشند، در اکثر موارد به جای استفاده از یک دیسک بسیار ضخیم از چند دیسک در کوپلینگ پمپ استفاده خواهد شد.