کوپلینگ لاستیکی چیست و چه کاربردی دارد ؟
کوپلینگ لاستیکی چیست و چه کاربردی دارد ؟ کوپلینگ لاستیکی یک قطعه ای کاربردی لاستیکی می باشد که در صنایعی بسیار مختلف و به خصوص در موتورها کاربردهای بسیار زیادی دارد، این قطعات بسیار کاربردی به علت بسیار نرم بودن و اثر گذاری محرک بر ارتعاشات، وظیفه ی گرفتن ضربات آنی و ارتعاش وارد به سیستم های انتقالی نیرو را بر عهده می گیرند.
کوپلینگ لاستیکی در انواع بسیار مختلفی از ماشین آلات برای ضربه گیری، لرزه گیری و مهار ارتعاشات مورد استفاده ی بسیار زیادی قرار میگیرد، این قطعه با اتلاف انرژی در جسم ضربه زننده باعث کاهش بسیار شدید لرزش و صدای دستگاهها خواهد شد، کوپلینگ های لاستیکی از ضربهگیرهای بسیار انعطاف پذیر با جنس لاستیک های مصنوعی تولید می گردند.
این قطعه در سیستم های انتقال نیرو و اکثر صنایع دیگر به شکلی بسیار گستردهتری کاربرد های بسیار زیادی دارد. معمولا از کوپلینگ لاستیکی در مواقعی استفاده ی بسیار زیادی میشود که لازم می باشد نیرویی انتقال را دهد و یا نیاز باشد ضربات حاصل از راه اندازی و یا توقف ناگهانی را با سرعت مهار نماید.
بیشتر بخوانید مقاله کوپلینگ لاستیکی چیست و چه کاربردی دارد ؟ : تولید کننده کوپلینگ در اصفهان
برای استعلام قیمت و خرید اورینگ لاستیکی و دیافراگم لاستیکی در اصقهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.
کاربرد انواع کوپلینگ لاستیکی را شرح دهید؟
این قطعه های لاستیکی در صنایعی بسیار مختلف خودرو و ماشینآلات، صنایع لاستیکسازی، صنایع غذایی، پزشکی، هوافضا، صنایع پتروشیمی، صنایع فولاد، متالورژی کاربردهای بسیار زیادی داشته و در دستگاهها و سیستمهای صنعتی مانند: پمپها و کلوز پمپها، پمپهای زیر آب، تجهیزات کشاورزی، جرثقیلها، فنها، موتورهای برقی، پمپها و موتورهای سانتریفیوژ، توربینهای گاز، توربینهای بخار، موتورهای احتراق داخلی و کمپرسورها مورد استفاده ی بسیار زیادی قرار میگیرند.
یکی از مهمترین کاربردهای کوپلینگ لاستیکی این می باشد که دو قطعه جدا از هم را که حرکات لرزشی را دارا می باشند به هم متصل نماید و از جابهجایی و حرکت و یا لرزش بین آنها ممانعت به عمل آورد. به همین دلیل نصب و نگهداری یک کوپلینگ لاستیکی بسیار مناسب و با کیفیت باعث صرفه جویی بسیار زیادی در هزینههای نگهداری، استهلاک و عایقبندی و آببندی ها خواهد شد.
از این قطعه در اتصال بین دو شفت استفاده ی بسیار زیادی میشود و یکی از مصارف و کاربرد آن استفاده آن در راهآهن می باشد. کوپلینگ با انتقال دادن گشتاور از طریق اتصال بین دو شفت، موجب کوپله کردن خواهد شد. به طور بسیار کلی کوپلینگ ها مانند فیوز در سیستم عمل می نمایند و زمانی که گشتاور به بالای حد مجاز خودش برسد، شکسته می شود تا سیستم دچار هیچ آسیبی نگردد.
یکی دیگر از کاربردهای بسیار مهم کوپلینگ، جبران ناهمراستایی میان دو شفت در سازه های صنعتی است. اما نباید میزان این ناهمراستایی از حد استاندارد فراتر برود؛ به این علت که هر مدل کوپلینگ با توجه به کاربردی که دارند میتواند تا حد بسیار معینی از این میزان ناهمراستایی را جبران نمایند.
از دیگر کاربردهای کوپلینگ صنعتی میتوانیم به کاهش انتقال بارهای شوک ازیک شافت به شافت دیگر اشاره ای داشته باشیم. در صورت استفاده کردن از کوپلینگهای انعطاف پذیر، این شوکها تا حدود بسیار زیادی توسط این مواد جذب خواهند شد و اجازه انتقال آن به سمت دیگر را نمی دهند.
اشکال بسیار مختلف کوپلینگ لاستیکی را نام ببرید؟
با مطالعه ی مقاله کوپلینگ لاستیکی چیست و چه کاربردی دارد ؟ به سراغ کوپلینگهای لاستیکی از نظر شکل و اندازه می رویم؛ این اشکال به شکل زیر می باشند:
- کوپلینگ خورشیدی
- کوپلینگ گیشنیزی
- کوپلینگ پلی اورتان
- کوپلینگ پروانهای
- کوپلینگهای ۶ پر
- کوپلینگهای ۸ پر
- کوپلینگهای ۱۰ پر
- کوپلینگ H
- کوپلینگ KB
- کوپلینگ ROTEX
- کوپلینگ HRC
- کوپلینگ هالوپین
- کوپلینگ زنجیری
انواع کوپلینگ های لاستیکی را نام ببرید؟
در دسته بندی کردن بسیار کلی، کوپلینگها به دو بخش بسیار مختصر تقسیم می گردند: یکی کوپلینکهای سخت و صلب و دیگری کوپلینگهای بسیا انعطاف پذیر که در ادامه ی مطالب مدلهایی از این دو نوع کوپلینگ بسیار پرکاربرد صنعتی را شرح خواهیم داد.
کوپلینگ لاستیکی صلب:
کوپلینگهای صلب در محورهای همراستا مورد استفاده ی بسیار زیادی قرار میگیرند. این نوع از کوپلینگ لاستیکی در مقایسه با نوع انعطاف پذیر آن کاربردهای بسیار کمتری را دارند به این علت: قادر به جبران ناهمراستایی محورها نمی باشند؛ بنابراین در مواردی از آن استفاده می کنند که محورها تراز جانبی و زاویه هایی بسیار دقیق داشته باشند. از انواع کوپلینگ لاستیکی صلب میتوان به کوپلینگهای غلافی یا پوستهای، کوپلینگ های فلنچی، کوپلینگ های مخروطی، کوپلینگهای موف، کوپلینگهای دندهای یا هرت وکوپلینگهای زنجیری اشاره ای داشته باشیم.
کوپلینگ فلنچی:
کوپلینگ فلنچی از کوپلینگهای صلب می باشند که در میان شافتهای چرخان از آن استفاده میشود. این کوپلینگ ها شامل: فلنچهایی هستند که یکی از آنها در انتهای شافت ثابت می باشد و دو فلنچ به صورت متناسب جهت تکمیل درایو پیچ می گردند.
کوپلینگ غلافی:
کوپلینگ لاستیکی غلافی یکی دیگر از انواع کوپلینگ لاستیکی است که دارای یک لوله بوده و سوراخ این لوله بر اساس اندازه شافت طراحی میگردند. به همین علت، یک کلید در سوراخ تعبیه میگردد تا بتواند گشتاور را با کمک بسیاری کلید انتقال نماید.
کوپلینگ موف:
این کوپلینگ لاستیکی از دو قسمت چدنی تشکیل شده است که با استفاده از پیچ و مهرههایی فولادی به شکلی بسیار ملایم به هم متصل خواهند شد، یکی از مزایای آن امکان جدایی کوپلینگ بدون جدایی شافت می باشد.
کوپلینگ دندهای یا هرت:
کوپلینگ دندهای؛ کوپلینگ مکانیکی می باشد که بر اساس نام سازنده آن آلبرت هرت نامگرفته است. از این قطعه برای اتصال دادن، دو قطعه شافت به یکدیگر استفاده ی بسیار زیادی شده و مشخصه آن دندانههای مخروطی می باشد.
کوپلینگ زنجیرهای:
از کوپلینگهای زنجیرهای برای انتقال دادن، نیرو میان دو شافت استفاده ی بسیار زیادی میشود. کوپلینگهای زنجیرهای در انتهای موتور یا گیربکس نصب می گردد و در اتصال به دستگاه برای انتقال نیرو کاربردهای بسیار زیادی دارند.
کوپلینگ انعطاف پذیر:
از این نوع کوپلینگ لاستیکی برای انتقال دادن گشتاور از یک شافت به شافت دیگر استفاده ی بسیار زیادی شده است و برای زمانی که شافتها با یکدیگر همتراز نباشند بسیار مناسبتر می باشد. این کوپلینگها میتوانند عدم انطباق تا حدود 3 درجه را کنترل نمایند.
کوپلینگ امگا:
کوپلینگ امگا یکی از کوپلینگهای انعطاف پذیر است که در مواردی که میزان ناهمراستایی شافتها با یکدیگر بسیار زیاد بوده باشد، مورد استفاده ی بسیار زیادی قرار خواهد گرفت. کوپلینگ امگا با توجه به امکانات نصب و تعویض بسیار آسانی که دارا می باشد، از برتری بسیار خاصی نسبت به سایر کوپلینگها دارا است و در مواردی که تجهیزات بسیار سنگین می باشند و یا جابهجایی آن با محدودیت مواجه باشد، میتوانید از آن استفاده ی بسیار زیادی نمایید.
کوپلینگ انعطافی دندهای:
نحوه نصب کردن کوپلینگهای انعطافی دندهای به این شکل است که بر روی موتور و شفت دوتوپی که لبه های آن دندانهدار باشد، نصب می گردد و این دندانهها بوسیله ی بوش دندهای یک تکه یا دو تکه باشد به یکدیگر متصل خواهند شد. پس از چفت شدن دندانههای داخلی با دندانههای بوش انتقال گشتاور رخ خواهد داد.