کاسه نمد چیست ؟
کاسه نمد قطعهای می باشد که در تمامی سیستمهای هیدرولیکی از جمله پمپها، پیستونها و اتصالات مختلف کاربرد دارد. البته در بعضی از منابع واژه «Oil Seal» که در فارسی به نام کاسه نمد ترجمه شده است، به سایر سیستمهای آببندی مانند «اورینگ» (O-ring) هم گفته میشود اما در فارسی به طور معمول به این نوع از آببندها «اورینگ» گفته میشود. از کاسه نمد برای جلوگیری از روغنریزی شفتها و یاتاقانها و همچنین محافظت این قطعات در برابر آلودگی و گرد و غبار مورد مصرف قرار میگیرد.
کاسه نمد به طور عادی از دو بخش ساخته شده است: بخش فلزی و سخت خارجی و بخش انعطافپذیر داخلی شامل می شود. کار اصلی عایقکاری را بخش انعطافپذیر صورت گرفته می شود. که به بخش فلزی وصل شده هست. بخش داخلی از پلاستیک سنتزی یا طبیعی ساخته شده و با اعمال فشار مناسب بر روی محور، از روغنریزی مانع شود.
برای استعلام قیمت و خرید کاسه نمد در اصقهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.
سیر تولید کاسه نمد چیست؟
برای قرنها مهندسان با چالش آببندی در دستگاههای متحرک مواجه بودند. در زمانهای قدیم که انسان ها شروع به مهاجرت به سمت غرب کردند، به سیستمهای آببندی احتیاج داشتند. که چرخهای ارابهها را تا مدتهای طولانی آببندی شوند. از انواع اولیه آببندها، نوارهای چرمی و نمدی بودند که چربی حیوانات را در اکسلهای چرخ نگهداری می کردند. با آمدن انقلاب صنعتی و تولید موتورهای درونسوز و جعبهدندهها، به قطعات بهتری برای آببندی احتیاج بود.
در سال های آخر 1920 بود که به کمک چرمِ مقاوم در برابر روغن و یک محفظه فلزی، کاسه نمد جدیدی تولید شد. در اواخر جنگ جهانی دوم، توسعه کاسه نمدها پیشرفت بسیاری کرد و لاستیکهای مصنوعی جای خود را به نمدهای چرم دادند. در سالهای ۱۹۶۰، الاستومرهایی با مقاومت دمایی بالا ساخته شدند که در آنها از موادی همچون سیلیکون، پلیاکریلات و فلوئوروکربنها فرآوری شده بود..
برای اطلاع از قیمت کاسه نمد و خرید تمامی قطعات لاستیکی صنعتی با کارشناسان ماهان صنعت تماس بگیرید.
صورت کارکرد کاسه نمد چیست؟
طریقه کارکرد کاسه نمد بسیار راحت هست. لبه کاسه نمد بر روی بخش دوار – به طور معمول شفت جاگذاری می شود و جداره (قطر بیرونی) در محفظه نگهدارنده به صورت فشرده چفت میشود و به این ترتیب، کاسه نمد در جای خود قرار گرفته می شود. برای جلوگیری از حرارت زیاد، لبههای کاسه نمد باید روغنکاری صورت بگیرد..
یه عبارت بهتر، کاسه نمد از طریق عمل پمپ کردن در محل تماس لبه و سطح شفت، از نشتی پیشگیری میکند. جهت پمپ، نسبت مستقیمی با جهت پروفایل فشاری دارد. این پروفایل فشاری توسط طراحی هندسی لبه کنترل صورت می گیرد که گرادیان فشاری بزرگتری در بخش روغنی لبه تشکیل می دهد. البته این گرادیان فشاری تنها یک جنبه از نحوه عملکرد کاسه نمد به حساب میآید.
راه دوم، وجود لایهای از یک فیلم روغنی بین لبه کاسهنمد و سطح شفت می باشد. راه سوم به تشکیل ناهمواریها بر روی لبه کاسهنمد اختصاص داده می شود. این ناهمواریها به گونهای قرا میگیرند که سیال به طرف بخش روغنی پمپ میشود.
کاربرد کاسه نمد چیست کاربرد کاسه نمد چیست؟
به طور کلی، از این قطعه در سیستمهای متحرک شامل حرکات دوار، «نوسانی» (Oscillating) و رفت و برگشتی مورد استفاده قرار میگیرند.
حرکت چرخشی: جهت چرخش در این سیستمها برای آببندی بسیار مهم می باشد. شفت امکان دارد به صورت ساعتگرد، پادساعتگرد یا در هر دو جهت چرخش باشد.
- حرکت نوسانی: در این نوع حرکت، شفت در یک قوس با زاویهای معین نوسان انجام می دهد.
- حرکت رفت و برگشتی: شفت به صورت رفت و برگشتی به محفظه وارد و از آن خروج پیدا میکند.
عوامل مهم و موثر بر عمر کاسه نمد چیست؟
دما
سه شکل دمایی در کاسه نمدها وجود دارد که به دمای بیرونی، دمای «زیرلبه» (Underlip) و دمای «انباره» (Sump) تقسیم بندی میشود. مجموع اثرات این دماها ایجاد میشوند تا مواد الاستومری در این قطعات، سخت بشوند که در نهایت عدم انعطاف و کاهش عمر قطعه با آن همراه می باشد. دمای خارجی میتواند ناشی از هر منبع حرارتی خارجی باشد و تاثیر شدیدی بر عمر این قطعه دارد.
ایراد دیگر، موقعی هست که دمای خارجی به حداقل دمای عملیاتی لبه خواهد رسید. در دماهای پایین، اگر شفت دارای «لنگی» (Runout) باشد، به دلیل کاهش انعطافپذیری لبه، امکان پارهشدن آن بوجو می آید. دمای انباره نیز در عمر قطعه تاثیر خواهد داشت. در حقیقت، رابطه مستقیمی بین عمر قطعه و دمای انباره وجود دارد. در صورتی که اولولیت با عمر بیشتر قطعه باشد، دمای انباره پایین را باید مورد نوجه قرار دارد اما در صورتیکه عمر بالا اهمیت چندانی نداشته باشد، دمای بالای انباره اثرات مثبتی بر روی سیستم خواهد داشت. با افزایش این دما، ویسکوزیته سیال و مصرف انرژی کم می شود.
دمای زیرلبه تابعی از سرعت شفت، اصطکاک مواد، زبری سطح و دماهای خارج و انباره می باشد. با افزایش این عوامل، دمای زیرلبه نیز بییشتر می شود. اصطکاک مواد نیز به خواص الاستومر، بار روی لبه و روانکاری آن مرتبط می باشد.
فشار
کاسهنمدهای شعاعی برای عملکرد در سیستمهای پرفشار طراحی صورت نگرفته است. بخش انعطافپذیر بسیار نازک می باشد و از هیچ حمایت مستحکمی استفاده نمی کند. کمی افزایش فشار کافی می باشد به لبه خارجی نیرو وارد می شود تا این لبه بازگشت داده شود که این امر نیز سبب کاهش عمر قطعه خواهد شد. حد بیشینه فشار در کاربردهای صنعتی به میزان ذکر میشود و زمانی که با این محدوده از فشار سروکار داریم باید سرعت شفت را نیز در نظر داشته باشیم.
انتخاب کاسه نمد به چه عواملی بستگی دارد؟
انتخاب کاسه نمد با طراحی و مواد بهینه به شرایط عملیاتی و کاربرد آن بستگی دارد که از میان این موارد میتوان به عوامل زیر اشاره کرد:
دما، سرعت، اختلاف فشار، نوع روانکننده، قرارگیری عمودی یا افقی، لنگی و عدم انطباق شفت با جداره داخلی تاثیر گذار در انتخاب کاسه نمد می باشد.
از آنجایی که تاثیر یکی از شرایط عملیاتی بالا به طور معمول بر سایر فرآیندهای انتخاب این قطعه برتری دارد، در نتیجه، قانون کلی برای تعیین بهترین نوع کاسه نمد وجود ندارد. البته در ادامه، روندی کلی در انتخاب این قطعه بر اساس عملکرد و دوره تعمیر و نگهداری بیان میشود.
انواع کاسه نمد چیست؟
شکل لبه بر نوع آببندی این قطعه تاثیر مستقیم دارد و این شکل به محیط، سرعت شفت، فشار، دما و پارامترهای آلودگی مرتبط است. نوع محیط میتواند از روغن و گریس تا آب و مواد غذایی و لبنی باشد. همه این موارد بر نحوه انتخاب کاسه نمد تاثیرگذار هستند.
برای استعلام قیمت و خرید کاسه نمد در اصقهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.
مطالب مرتبط: