نحوه انتخاب کاسه نمد
کاسه نمدها خصوصا مدل صنعتی در معرض طیف گستردهای از شرایط اجرایی چالش برانگیز مانند دما، سرعت، فشار و مواد شیمیایی تهاجمی قرار دارند. به منظور مدیریت این شرایط و سایر شرایط سخت، انتخاب مناسبترین نوع کاسه نمد ضروری است. برای انتخاب بهترین کاسه نمد باید همه ی مواردی که در پروسه در حال وقوع هست را مد نظر قرار دهیم. برای مثال : در صورتی که حرارت پروسه بالا باشد ، می بایست از کاسه نمد وایتون استفاده کرد. در حالتی دیگر در صورت وجود فشار شدید در حین آب بندی می بایست از کاسه نمد تمام لاستیکی استفاده کرد.
موارد زیادی وجود دارند که در انتخاب کاسه نمد مهم هستند که از آن ها نام خواهیم برد . با در نظر گرفتن موارد زیر می توان تشخیص داد کدام کاسه نمد با چه متریالی قابلیت ماندگاری بیشتری را در سیستم مورد نظر دارد:
- درجه حرارت (Temperature)
- سرعت (velocity)
- اختلاف فشار
- نوع و خصوصیات سیال روان کننده
- عمودی یا افقی قرار گرفتن
- عدم تطابق جداره داخلی و شفت
تاثیر سرعت شفت درانتخاب کاسه نمد مناسب: حداکثر سرعت مجاز شفت تابعی از پایان شفت، خروجی، سوراخ محفظه و تمرکز محور، نوع سیال آب بندی شده و نوع ماده کاسه نمد است.
- نقش درجه حرارت در انتخاب کاسه نمد: محدوده دمای مکانیزمی که درزگیر در آن نصب شده است نباید از محدوده دمایی الاستومر سیل تجاوز کند. در صورت تجاوز این دما از حد مطلوب ، اثر آببندی را دیگر در سیستم مشاهده نخواهیم کرد.
- فشار مطلوب برای کاسه نمد: بیشتر کاسه نمد ها معمولی فقط برای مقاومت در برابر کاربردهای فشار بسیار پایین (حدود 8 psi یا کمتر) طراحی شده اند. اگر فشار داخلی اضافی وجود داشته باشد یا پیش بینی شود، کاهش فشار ضروری است.
بیشتر بخوانید مقاله نحوه انتخاب کاسه نمد : دیافراگم لاستیکی
برای استعلام قیمت و خرید اورینگ لاستیکی و دیافراگم لاستیکی در اصقهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.
میزان سختی شفت کاسه نمد
- با شفت هایی که سختی Rockwell (RC) 30 یا بیشتر دارند، عمر آب بندی طولانی تری را می توان انتظار داشت. هنگامی که در معرض آلودگی ساینده قرار می گیرد، سختی باید تا RC 60 افزایش یابد.
- درجه تحمل شفت و حفره: بهترین عملکرد آب بندی زمانی حاصل می شود که تلورانس های نزدیک شفت و سوراخ وجود داشته باشد. عوامل دیگر عبارتند از: خارج از مرکز محور، بازی انتهایی و لرزش.
دسته بندی کلی کاسه نمد:
- کاسه نمد های مالشی ( Rubbing Seals )
- کاسه نمد های غیر مالشی ( Non-Rubbing Seals )
کاسه نمد های غیر مالشی ( Non-Rubbing Seals )
این کاسه نمد ها با برینگ و یا شافت فاصله ای وجود دارد. عملکرد این کاسه نمد ها به مقدار این درز که ممکن است در راستای عمودی، افقی یا عمودی افقی باشد بستگی دارد. از سوی دیگر وجود همین درز موجب عدم تولید اصطکاک و گرما گردیده، ولی خاصیت آب بندی آن به نوع مالشی نمی رسد که می توان با پرکردن درز موجود توسط گریس خاصیت مذکور را بهبود بخشید.
کاسه نمد های مالشی ( Rubbing Seals )
عملکرد این نوع کاسه نمد به مقدار فشار در محل تماس با برینگ بستگی مستقیم دارد. از مزایای این نوع کاسه نمد می توان به عدم نشت سیال روانکار ( روغن/ گریس ) به خارج و آب بندی کامل برینگ در مقابل نفوذ مواد مضر خارجی اشاره نمود.
از معایب این نوع کاسه نمدها می توان به تولید اصطکاک و گرما اشاره نمود که می توان با بهبود سطح تماس کاسه نمد می توان تا حدودی از این مشکل کاست. همچنین این نوع کاسه نمد ها در مقابل ضربه آسیب پذیر بوده که با گذاشتن یک عدد کاسه نمد غیر مالشی در مقابلش می توان مقداری از این مشکل کاست.
کاسه نمد های یکپارچه Integral seals))
بعضی از برینگ ها با کاسه نمد لاستیکی Seals یا فلزی Shield در یک طرف یا دو طرف تولید می شوند. این برینگ ها در موقع مونتاژ با گریس مناسب پر شده و احتیاجی به گریسکاری مجدد ندارد. استفاده از برینگ ها با کاسه نمد در مواردی است که استفاده از کاسه نمدهای مجزا درخارج برینگ بنا به دلایلی نظیر کمبود فضا امکان پذیر نباشد.
بیشتر بخوانید مقاله نحوه انتخاب کاسه نمد : ضربه گیر
معرفی کاسه نمد شفت SKF جهت انتخاب
ضریب انبساط حرارتی الاستومر یکی از مشخصات فنی می باشد که در کاسه نمد ها بالاتر از فلزات بوده است و باید توجه داشته باشید که فقط شکل هندسی و بار شعاعی کاسه نمد را مد نظر قرار دهید زیرا طول عمر کاسه نمد بسته به میزان تغییر مدول کششی ناشی از تغییرات درجه حرارت را دارا است.
مشخصات فنی قاب فلزی در نحوه انتخاب کاسه نمد
- یک طرف قاب فلزی یا دوطرفه قاب فلزی: کاسه نمد شفت را با سفتی بسیار لازمی برای بر قراری یک اتصال پایدار با نشیمنگاه را ایجاد می نماید.
- پوشش روکش دار قاب : در کاسه نمد ها این مورد در پوشش بیرونی تا حدود نیمی از ضخامت فلز بوده است. این پوشش قادر به تحمل حرارت بسیار بالایی را دارد.
- یک طرف قاب فلزی یا دوطرفه قاب فلزی: کاسه نمد شفت را با سفتی بسیار لازمی برای بر قراری یک اتصال پایدار با نشیمنگاه را ایجاد می نماید.
- بخش داخلی قاب فلزی دارای مزیت های زیر است :خطر خوردگی بسیار زیاد را از بین می برد، جلوگیری از خوردگی نشیمنگاه و حتی اگر از فلز با آلیاژ سبک باشد.
- بخش خارجی قاب فلزی: در مواردی در کاسه نمد ها که نیاز به نیروی کششی بسیار بالا و حرکات خودکار بر اساس عملکرد های حساس سیستم های مغناطیسی طراحی شده باشد.
مزایای آن ها که در مقاله مشخصات فنی کاسه نمد بیان میشود عبارت می باشند از: قفل شدن بسیار خوب و عالی در نشیمنگاه خود، صرفه جویی در مواد با کیفیت بسیار بالا، سهولت مونتاژ، ایمنی در عملیات، مدل قفلی قابل توصیه استفاده در پروژهای با کاربرد خاص توصیه ی بسیار فراوانی می شود.
مشخصات فنی فنر در کاسه نمد
فنر و مشخصات فنی کاسه نمد که در کاسه نمد ها برای ایجاد شرایط بسیار بهتر آب بندی در کاسه نمد طراحی می شود و در شرایط کاری که تغییر شکل مکانیکی و تاثیرات شیمیایی مایعات بر خواص لبه لاستیکی خواهد گذاشت فنر با تحت فشار گذاشتن لبه عمل آب بندی را بسیار بهتر انجام خواهد داد. مواد تشکیل دهنده فنر که یکی از مهمترین مشخصات فنی در کاسه نمد است از فولاد آلیاژی فشرده شده می باشد که از استحکام بسیار بالا با استاندارد UNI 3823 , DIN 17223 برخوردار بوده است. لازم به ذکر است همه کاسه نمد ها از چندین اندازه ی بسیار مختلف ساخته می شوند و کاسه نمد های روغن از نوع فلزی استاندارد بوده اند و این کاسه نمد ها برای آب بندی روغن یا گریس بر روی شفت ها استفاده ای بسیار فروان می شود. حداکثر فشار کاری کاسه نمد ها 10PSI و دمای کاری انها 240 درجه است. در اندازه های بسیار مختلف نیز قابل طراحی و ساخت هستند.
بیشتر بخوانید مقاله نحوه انتخاب کاسه نمد : کوپلینگ
مشخصات فنی کاسه نمد
با بکارگیری کاسه نمد شفت مناسب قادر به محافظت مقبول از یاتاقان، حفظ روان کننده و متعاقباَ ارتقاء عملکرد سیستم خواهید بود. کاسه نمدهای شفت شعاعی SKF میتوانند بیشترین زمان فعایت را برای کوچکترین ابزارها و دستگاهها تا بزرگترین توربینهای بادی فراهم کنند. دسته بندی کلی کاسه نمدهای SKF عبارتند از: کاسه نمدهای شفت شعاعی، کاسه نمدهای شفت محوری، کاسه نمدهای هیدرولیک و کاسه نمدهای هدایت سیالات.
عوامل موثر در حفظ عملکرد کاسه نمد
اولین عامل در حفظ کیفیت عملکردی یک کاسه نمد، انتخاب صحیح آن است. هر مهندسی، در زمان انتخاب مواد، به چند عامل اصلی توجه می کند که اولین آنها دمای محیطی است که قرار است آن ماده (یا قطعه) در آن قرار گرفته و عملکرد داشته باشد. در مورد کاسه نمد ها، سه عامل زیر در انتخاب مواد دخیل است:
- دمای عملکردی (معمولا بصورت بازه دمایی بیان می شود)
- نوع روغن (یا گریس) مورد استفاده در مدار روغنرسانی
- شرایط عملکردی
نکات مهم در خرید کاسه نمد مناسب
- در مواردی که فشار کاری پایین تر از 5/0 بار باشد باید کاسه نمدهای یک لبه با فنر را برای آب بندی انتخاب کنید.
- نمونه های دولبه با فنر بیشتر برای آب بندی با فشار کاری 5/0 استفاده می شوند لبه دوم به عنوان گردگیر استفاده می شود.
- در محیط هایی که درجه حرارت بسیار بالاست مانند موتورهای جت از مدل وایتون استفاده می شود.
- برخی از کاسه نمدها دو لبه با دو فنر هستند که برای جدا کردن دو محیط استفاده می شوند.
سخن پایانی
کاسه نمد (Seal) در زبان انگلیسی با نام های مختلفی از جمله Oil Seal و Shaft Seal هم شناخته می شود. اصلی ترین نقش کاسه نمد جلوگیری از نشت روغن از محدوده ای است که باید قرار داشته باشد. همچنین جلوگیری از افزایش فشار روغن در اطراف شفت و جلوگیری از ورود آلاینده ها و مواد خارجی به روغن نیز برعهده کاسه نمد است.
پس به نکات مذکور هنگام انتخاب کاسه نمد نهایت دقت و توجه را داشته باشید.
بیشتر بخوانید مقاله نحوه انتخاب کاسه نمد: کاسه نمد صنعتی