بوستر ترمز چیست؟

فهرست مطالب

 بوستر ترمز چیست؟ علائم خرابی و کاربرد آن

 بوستر ترمز یا بوستر خلأ قطعه‌ای که به‌راحتی به چشم دیده می‌شود؛ اما ناشناخته مانده و بدون این وسیله رانندگانی با پاهای خسته خواهیم داشت. این وسیله بدون سروصدا به کمک راننده‌ها آمده تا آنها بتوانند ترمزی راحت‌تر و بدون فشار داشته باشند.

 بوستر به کمک خلأ ایجاد شده توسط موتور، نیروی وارده از سوی پدال را چندبرابر کرده و به سیلندر اصلی ترمز انتقال می‌دهد. به‌عبارت‌دیگر، هدف از طراحی بوستر، اعمال بیشترین نیروی ترمز با کمترین فشار بر پدال آن و در نتیجه ترمزگیری آسان‌تر و نرم‌تر است. همچنین بوستر سبب می‌شود که ترمز هنگام خاموش بودن خودرو اعمال نکند و پدال آن سفت باشد.

بیشتر بخوانید : تولید کننده کاسه نمد اصفهان

برای استعلام قیمت و خرید اورینگ لاستیکی و دیافراگم لاستیکی در اصفهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.

 اجزای بوستر ترمز

 بوستر در ظاهر مانند یک قوطی فلزی مشکی رنگ است؛ اما این قوطی داخل خود اجزایی را جای می‌دهد که به انجام‌وظیفه‌ی بوستر در کنار یکدیگر می‌پردازند. این اجزا عبارت‌اند از:

 بدنه

از فلز ساخته شده است و دارای دو محفظه مجزا به نام‌های محفظه فشار ثابت و محفظه فشار متغیر است که این دو محفظه نقش مهمی در افزایش فشار ترمز ایفا می‌کنند.

 سوپاپ هوشمند

سوپاپ کنترل نیز نامیده می‌شود و بین محفظه‌های بدنه قرار دارد و وظیفه کنترل فشار ترمز را بر عهده می‌گیرد. این سوپاپ بادقت و هوشمندی عمل می‌کند تا فشار ترمز به‌صورت متناسب با نیاز راننده تنظیم شود.

 دیافراگم

از جنس لاستیک ساخته شده و وظیفه جداسازی محفظه‌های بوستر از یکدیگر را دارد. این قطعه سبب ایجاد فشار لازم برای ترمزکردن خودرو می‌شود.

 سوپاپ یک‌طرفه

با فضای بیرون بدنه در ارتباط است و سوپاپ هوا نیز نامیده می‌شود. این سوپاپ از معکوس شدن هوا در فشار ترمز جلوگیری می‌کند.

 میله رابط

میله رابط از فلز مقاوم ساخته شده و وظیفه برقراری ارتباط بین پیستون سیلندر اصلی و پدال ترمز را بر عهده دارد. این میله از میانه بوستر عبور می‌کند و ارتباط میان این دو قسمت را تسهیل می‌کند.

 فنر بوستر

وظیفه برگشت دادن پیستون را بر عهده دارد. این فنر باعث تعادل داخل بوستر می‌شود و پیستون را به وضعیت اولیه بازمی‌گرداند.

 پیستون بوستر

ایجاد فشار ناشی از هوای ورودی بر دیافراگم توسط پیستون صورت می‌گیرد. این فشار توسط پیستون به سیستم ترمز منتقل می‌شود و ترمز خودرو را کنترل می‌کند.

 کاسه بوستر

روی یکی از پوسته‌ها که به کاسه بوستر نیز معروف است، یک شیلنگ خلأ بوستر تعبیه شده است که به منیفولد هوا وصل می‌شود. از این طریق، هوا به سمت موتور مکیده می‌شود.

 درب بوستر

پوسته دیگر در سمت پدال ترمز قرار دارد و به آن درب بوستر گفته می‌شود. اتصالاتی از پدال ترمز به این درب وصل شده و نیرویی که توسط پدال ترمز اعمال می‌شود، افزایش می‌یابد.

 وظیفه ترمز بوستر

 وظیفه بوستر ترمز در سیستم ترمز خودرو بسیار حیاتی است. این قطعه باعث افزایش قدرت ترمزگیری و بهبود عملکرد ترمز می‌شود. در ادامه به تشریح وظایف اصلی بوستر ترمز پرداخته و اهمیت آن در سیستم ترمز خودرو را روشن‌تر می‌کنیم.

  • عملکرد بهتر در ترمزگیری متوالی
  • ترمزگیری بهتر در شرایط اضطراری
  • ترمزگیری نرم‌تر
  • تقویت نیروی ترمزگیری
  • تسهیل در ترمزگرفتن و کاهش فشار ذهنی راننده

بیشتر بخوانید : تولید کننده بلادر اصفهان

 نحوه عملکرد ترمز بوستر

 عملکرد این بوستر چندان هم پیچیده نیست. یک سیستم ساده موجب می‌شود تا فشار هوا توسط نیروی کشش خلأ وارد دیافراگم شود. همین کشش، اساس کار بوستر خلأ است. به‌این‌ترتیب با کوچک‌ترین فشار روی پدال ترمز، سیستم ترمز عمل می‌کند.

 در واقع بوستر خلأ، فشار وارده بر پدال را تقویت می‌کند. همه بوسترها دارای دو قسمت هستند که جنس بدنه اغلب فولادی است و دیافراگم با نوعی پلاستیک کار شده است. میله فشاری فلزی درون دیافراگم متحرک است. با ایجاد خلأ توسط موتور و فشار هوای جو، ترمزگیری به‌سهولت انجام می‌شود.

 طرز کار بوستر در دو حالت متفاوت است: عدم ترمزگیری و هنگام ترمزگیری!

  •  عدم ترمزگیری

 در زمان حرکت اتومبیل همیشه از ترمز استفاده نمی‌شود. زمانی که پا روی پدال ترمز قرار ندارد، در دو طرف دیافراگم حالت تعادل وجود دارد. در حقیقت یک سوپاپ دوطرفه موجب تنظیم مساوی خلأ در دو طرف دیافراگم می‌شد. در این حالت بدنه بوستر ترمز خلأ کاملاً ساکن بوده و مانند یک مخزن، خلأ موتور را ذخیره می‌کند. این قسمت را قابل رویت نیست؛ ولی کافی است بدانید که برای عملکرد بوستر لازم است تا به آن فشار وارد شود. تا هنگامی که پا روی پدال ترمز نباشد، سیستم خلأ در حالت ساکن قرار دارد. اگر عادت دارید در هنگام رانندگی پای خود را بدون علت روی پدال ترمز فشار دهید، حتماً این کار را ترک کنید.

  •  هنگام ترمزگیری

 با کوچک‌ترین فشار روی پدال ترمز، سیستم بوستر خلأ فعال می‌شود. تعادل فشار در دو طرف سوپاپ برهم‌خورده و ترمزها فعال می‌شوند. پدال ترمز، فنر داخل دیافراگم در بوستر، میله فشاری، سوپاپ دوطرفه همگی در ترمز اتومبیل نقش بخصوصی ایفا می‌کنند.

 هر گونه خرابی و نقص در این سیستم، سبب ایراد در ماشین شده و وضعیت ترمز را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. اگر بوستر ترمز خلأ دچار آسیب شود، پدال ترمز کاملاً سفت می‌شود. به‌این‌ترتیب موقع ترمزکردن راننده مجبور است تا فشار زیادی را روی پدال وارد کند. اگر چه بوستر از قطعات بسیار با دوام در اتومبیل است؛ ولی این وسیله نیز روزی کارایی خود را از دست می‌دهد.

پیشنهاد مطالعه : تولید کننده اورینگ اصفهان

 انواع بوستر ترمز خودرو

 بوستر ترمز به طور معمول در دو نوع اصلی مورداستفاده قرار می‌گیرد:

  •  بوستر مستقیم

فشار پای راننده مستقیماً از پدال به بوستر منتقل می‌شود. در بوستر مستقیم فشار پای راننده ابتدا به بوستر و بعد به پمپ ترمز انتقال پیدا می‌کند. در بوستر مستقیم بوستر بین پدال و پمپ قرار می‌گیرد. این دستگاه که سیلندر اصلی آن در سمت سیلندر خلأ قرار گرفته است، از طریق سوپاپی یک‌طرفه با دریچه ورودی سیلندر خلأ ارتباط داده شده است. ارتباط آن با قسمت دیگر سیلندر خلأ هنگامی که ترمز اعمال نشده باشد از طریق دهانه سیلندر خلأ انجام می‌شود.

 در هنگام اعمال ترمز اهرم جلوبر از داخل مجموعه سوپاپ کنترل به‌طرف جلو حرکت می‌کند ابتدا داخل دهانه خلأ بسته می‌شود و سپس راه ورود هوای بیرون باز می‌شود هوا از این راه به عقب سیلندر خلأ وارد می‌شود.

  •  بوستر غیرمستقیم

نیروی واردآمده به پدال، ابتدا به پمپ ترمز منتقل شده و از آنجا به‌وسیله روغن‌ترمز به بوستر ارسال می‌شود.

 هدف از طراحی بوستر، کاهش فشار پای راننده به پدال ترمز و در نتیجه آسایش و راحتی کنترل خودرو است. نیروی واردآمده به پدال، ابتدا به پمپ ترمز منتقل شده و از آنجا به کمک روغن‌ترمز به بوستر ارسال می‌شود.

 استفاده از این دو نوع پیستون که در نحوه و نتیجه فعالیت مانند یکدیگر هستند، رواج بیشتری در صنعت خودروسازی دارد. اما نوع دیگری از انواع پیستون است که کمتر مورداستفاده قرار می‌گیرد.

 بوستر دو پیستونه

 این نوع بوستر در خودروهای پیشرفته‌تر و با سقف سرعت بالاتر برای ترمزگیری‌های مؤثرتر، مورداستفاده قرار می‌گیرد. این بوسترها که به بوسترهای دو پیستونه و یا چند محفظه معروف‌اند، قدرت بالا و درعین‌حال اندازه‌های کوچک‌تری دارند. بوستر چند محفظه معمولاً دارای دو محفظه فشار ثابت و همچنین دو محفظه فشار متغیر است که توسط دو پیستون و دو دیافراگم از یکدیگر جدا می‌شوند. البته اجزا و نحوه عملکرد بوستر دو پیستونه تفاوتی با نوع ساده‌تر آن ندارد و تنها تعداد محفظه‌ها و پیستون‌ها فشار حاصله را افزایش می‌دهد و در نتیجه عملکرد آن بهتر می‌شود.

 علائم خرابی بوستر ترمز خلأ

 بوستر ترمز یک وسیله حیاتی در سیستم ترمز خودرو است. زمانی که این بوستر خراب یا عیب‌دار باشد، ممکن است عملکرد ترمز خودرو تحت‌تأثیر قرار گیرد و ایمنی راننده به خطر بیفتد. در ادامه، برخی از علائم خرابی بوستر ترمز را شرح داده‌ایم.

  • نشت هوا یا روغن
  • صدای خش‌خشی یا سوت کشی
  • بالابودن پدال ترمز
  • خالی‌شدن یا نرم‌شدن پدال
  • قطع‌نشدن درست خودرو هنگام ترمزگیری
  • سفت‌شدن پدال ترمز
  • خاموش‌شدن موتور خودرو

 تست و بررسی بوستر ترمز

 سالم‌بودن و یا خرابی بوستر ترمز را با طی‌کردن مراحل زیر می‌توان تشخیص داد:

 مرحله اول

 پدال ترمز را در حالتی که موتور خاموش است، چند بار فشار دهید تا مطمئن شوید که دیگر مقدار حرکت پدال تغییر نمی‌کند. در حالیه پدال را نگه داشته‌اید، موتور را استارت بزنید. در حالتی که استارت می‌زنید پدال باید کمی پایین برود.

 مرحله دوم

 موتور را استارت بزنید. بعد از دو دقیقه آن را خاموش کنید. نیروی معمولی را به پدال وارد کنید. اگر مرحله حرکت ابتدا بلند بوده و پس از هر بار فشاردادن پدال کوتاه‌تر شود بوستر سالم است.

 در صورت وجود هرگونه اشکال، سوپاپ یک‌طرفه و یا شیلنگ خلأ را بازدید کنید. در ضمن دقت کنید که اتصالات نیز بی‌نقص باشد. در صورت لزوم تعمیرات را انجام داده و آزمایش‌ها را مجدداً انجام دهید.

 مرحله سوم

 موتور را استارت بزنید. نیروی معمول را به پدال وارد کنید. در حالتی که پدال را نگه داشته‌اید موتور را خاموش کنید. حدود سی ثانیه پدال را نگه دارید. در صورت تغییرنکردن ارتفاع پدال بوستر سالم است.

 در صورت وجود هرگونه اشکال، سوپاپ یک‌طرفه و شیلنگ خلأ را بازدید کنید. در صورت لزوم تعمیرات لازم را انجام داده و آزمایش‌ها را مجدداً انجام دهید.

 بوستر ترمز در عین پیچیده بودن کار ساده‌ای انجام می‌دهد و قدرت پا را پنج شش برابر افزایش می‌دهد. بدون وجود این قطعه به طور حتم ترمزگیری غیرممکن بوده و خرابی آن می‌تواند خطرات زیادی را بیافریند.