تفاوت پکینگ و کاسه نمد

تفاوت پکینگ و کاسه نمد

در این مقاله به بررسی تفاوت پکینگ و کاسه نمد پرداخته می شود. آب‌ بند یا نشست بندها به سه دسته کلی اورینگ، پکینگ و کاسه‌ نمد تقسیم می‌شوند.  تفاوت پکینگ و کاسه نمد  این است که کاسه‌نمدها به‌عنوان آب‌بند، هزینه خریداری کمی دارند؛ اما تعویض آن‌ها آسان نیست و تقریباً زمان بر محسوب می‌شود. در خرید پکینگ‌ها و انتخاب آن‌ها دقت کنید تا به یکباره مجبور به پرداخت هزینه‌های گزاف برای تعویض نشوید.

کاسه‌نمدها برای قسمت‌های متحرک و آب‌بندی روی شافت‌ها و سایر قسمت‌ها به کار گرفته می‌شود. کاربرد کاسه‌نمد در صنعت دامنه ی وسیعی دارد و در کلیة قسمت‌هایی که نیاز به جلوگیری از نشر روغن یا مایعات داشته باشد مورداستفاده قرار می‌گیرد.

مورد استفاده پکینگ در جک‌های ماشینی، صنعتی و… است پکینگ‌هایی که در جک‌ها بکار برده می‌شوند در قسمت پیستون جک قرار می‌گیرند و از ورود روغن بین محفظه‌های جلو و عقب پیستون جلوگیری می‌کنند پیستون مانند قرقره دارای شیار است و پکینگ‌ها بر روی آن سوار می‌شوند. در ادامه به بررسی تفاوت پکینگ و کاسه نمد می‌پردازیم.

پکینگ چیست؟

 پکینگ از آب‌بندهای بسیار متداول است که بسیار کاربردی ماست. جنسی که برای پکینگ‌ها وجود دارد در انواع مختلف است و عبارت هستند از پلاستیک، لاستیک‌های طبیعی و لاستیک‌های مصنوعی. پکینگ‌ها به این صورت کار می‌کنند که با ایجاد فشار سیال باعث می‌شوند که لبه ی آب‌بند به دیوار بچسبد و باعث عملکرد بهتر آب‌بند خواهند شد. میزان مصرف  و کاربرد این آب بند ها حدودا از یک بسته شروع خواهد شد که می توان چند آب بند را کنار هم در یک شیار  هم گذاشت.

آب‌بندی پکینگ از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است:

  • کاسه‌نمد
  • لایی
  • کلاهک آب‌بندی

بیشتر بخوانید مقاله تفاوت پکینگ و کاسه نمد : دیافراگم لاستیکی

برای استعلام قیمت و خرید اورینگ لاستیکی و دیافراگم لاستیکی در اصقهان و سراسر ایران با کارشناسان ماهان صنعت به شماره 03133686571 – 09136854152 تماس بگیرید.

موارد استفاده پکینگ

  • در جک‌های صنعتی و ماشینی
  • جلوگیری از ورود روغن به محفظه‌های جلو و عقب
  • در بخش پیستون جک

عملکرد پکینگ‌ها

پکینگ‌ به شکل یک‌طرفه و دوطرفه کار می‌کنند که از لحاظ توان تحمل فشار ۲۵۰ تا ۷۰۰ بار را تحمل می‌کنند. موضع و جایگاه قرارگیری پکینگ‌ها باتوجه‌به لبه‌های خارجی و داخلی پکینگ مشخص می‌شود. اگر لبه‌های خارجی آن بلندتر باشد در قسمت گلویی و در صورت یک‌طرفه بودن لبه‌های داخلی آن بلندتر باشد در قسمت پیستون قرار می‌گیرند.

اگر که هر دو لبه‌ی داخلی و خارجی تقارن داشته باشند از پیستونی و گلویی مناسب استفاده می‌شود. برخی از پکینگ‌ها به‌صورت ردیفی و بعضی دیگر به طور چندتکه‌ای استفاده می‌شوند. در این میان پکینگ طبقاتی نمونه‌ای حلقه‌ای از جنس لاستیک طبیعی است. در مواردی از رینگ پشتیبان در کنار پکینگ‌ها برای افزایش تحمل استفاده می‌شود.

مزایای استفاده از پکینگ

با توجه‌ به کاربردی که پکینگ دارد، در اندازه‌های متفاوت و مواد اولیه و جنس‌های متفاوتی تولید و ارائه می‌شوند. به‌ طوری‌ که کارایی مورد نیاز را در مقابل عوامل محیطی مثل؛ فشار، حرارت، و سایش و خوردگی داشته باشند. پکینگ‌ها معمولاً از جنس لاستیک طبیعی و مصنوعی، پلاستیک یا مواد اولیه مختلف مانند VITON ,EPDM ،Silicon ، PTFE، PU، FKM و… تولید می‌شوند. برای مثال نمونه ی NBR آن در جک‌های معمولی پکینگ‌های لاستیکی استفاده می‌شوند. در مجموع با توجه‌ به کاربردی‌ بودن این وسیله مراکز زیادی آن‌ها عرضه می‌کنند که در این‌ بین، بک‌ آپ رینگ و اورینگ نیز قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید مقاله تفاوت پکینگ و کاسه نمد : ضربه گیر

کاسه‌ نمد چیست؟

کاسه‌نمد یا Radial shaft seals قطعه‌ای ساده اما مهم و ضروری از جنس فلز یا پلاستیک است که در اتصالات مختلف و انواع سیستم‌های هیدرولیکی که دارای حداقل یک محور متحرک هستند، برای جلوگیری از نشت سیالات به بیرون و ورود گردوغبار به داخل به کار برده می‌شود. یکی از موارد کاربردی کاسه نمد، استفاده در دستگاه‌های مکانیکی و صنعت خودروسازی است.

در زمان‌های گذشته معمولاً برای آب‌بندی و درزگیری تجهیزات، از پارچه و یا نمد استفاده می‌شد. به‌این‌ترتیب که پارچه، روغن را به خود جذب می‌کرد؛ اما همان‌طور که می‌دانید پارچه یا نمد به‌تنهایی نمی‌توانستند از نشت کامل جلوگیری کنند و میزان قابل‌توجهی روغن به هدر می‌رفت. در اواخر سال‌های ۱۹۲۰ بود که با کنار هم قراردادن تکه‌ای چرم مقاوم در برابر روغن و فلز، ‌ کاسه‌نمد جدیدی ساخته شد.

به‌طورکلی، کاسه‌نمد می‌تواند در طیف وسیعی از صنایع با تجهیزات کم‌سرعت گرفته تا تجهیزات پرسرعت و در دماهای زیر انجماد تا بیشتر از ۵۰۰ درجه فارنهایت مورداستفاده قرار گیرد. مصرف آن بیشتر در اتصالات قطعات دوار و چرخنده است که برای حرکت راحت نیاز به روغن‌کاری دارند، اما این روغن نباید به بخش‌های دیگر نفوذ کند؛ اینجا اهمیت خرید کاسه‌نمد و درزگیر برای جلوگیری از حرکت و فرار سیالی مانند روغن مشخص می‌شود.

ساختار کاسه‌ نمد

     بخش داخلی و بخش خارجی این قطعات  دارای دو ساختار متفاوت هستند. بخش داخلی کاسه‌نمدها به‌صورت کاملاً انعطاف‌پذیر ساخته می‌شود. این در حالی است که بخش خارجی و ظاهر آن‌ها به شکل سخت و از جنس فلز ساخته شده است.

وجود بخش انعطاف‌پذیر داخلی باعث عایق‌کاری سایر قطعات می‌شود. آن چه که بخش داخلی را تشکیل می‌دهد، پلاستیک سنتزی است؛ این پلاستیک با قرارگرفتن در معرض فشار، از نشت روغن جلوگیری می‌کند.

بیشتر بخوانید مقاله تفاوت پکینگ و کاسه نمد : کوپلینگ

جنس کاسه‌ نمد

این قطعه از سه بخش اصلی فنر، نمد و واشر تشکیل می‌شود. با توجه به نقش اساسی درزگیر در عملکرد مناسب تجهیزات، طول عمر و دوام دستگاه مورد نظر، بهتر است همه عوامل محیطی مثل دما، فشار، میزان نیروهای واردشونده، نوع سیالی که قرار است آب‌بندی شود، میزان آلایندگی محیط و عوامل دیگر برای انتخاب کاسه‌ نمد مناسب مورد بررسی قرار گیرد تا با  اطمینان بیشتری بتوان به عملکرد دستگاه و کاسه‌ نمد اعتماد کرد.

علاوه بر این، مواد مختلف ذکر شده در مجاورت با سیالاتی که قرار است آب‌بندی شوند، واکنش‌های شیمیایی متفاوتی را از خود نشان می‌دهند که توجه‌نکردن به این موضوع هنگام خرید کاسه‌نمد، باعث ازبین‌رفتن و فاسدشدن کاسه‌نمد می‌شود و با نشت‌کردن سیال، عملکرد و طول عمر دستگاه کاهش می‌یابد.

توجه!

بهتر است پیش از خرید کاسه‌نمد و نصب در دستگاه یا ماشین، راهنمای بهره‌برداری دستگاه یا ماشین موردنظر بادقت مطالعه شود و از سازگاری جنس آن با سیالی که قرار است آب‌بندی شود اطمینان حاصل شود.

کلام آخر

پکینگ و کاسه‌ نمد هر کدام مزیت‌‌هایی دارند که می‌توان آن را، بهتر از سایری دانست. به‌هرحال انتخاب نهایی بر عهده‌ی شما خواهد بود و این نکته را هم بدانید که هر کدام از این قطعات در خصوص آب‌بندی شما را ناامید نخواهد گذاشت.  کاسه‌نمدها برای بخش‌های متحرک و آب‌بندی روی شافت‌ها به کار گرفته می‌شوند. این قطعات در صنعت کاربردهای بسیاری داشته و در کلیه قسمت‌هایی که نیاز به جلوگیری از نشت روغن یا مایعات باشد مورداستفاده قرار می‌گیرند. در حالی که  پکینگ بیشتر در جک‌های ماشینی، صنعتی و… استفاده می‌شود. این قطعات در قسمت پیستون جک قرار گرفته و از ورود سیالات به میان محفظه‌های جلو و عقب پیستون جلوگیری می‌کنند. پیستون‌ها همچون قرقره دارای شیار هستند و پکینگ‌ها را بر روی آن قرار می‌دهند.

بیشتر بخوانید مقاله تفاوت پکینگ و کاسه نمد : پروفیل اسفنجی چیست؟